JAK JIST O SVÁTCÍCH

2/8/18
Bartoš

Téměř každý rok píšu o tom, že si lidi mají užít svátky a jíst všechny svoje oblíbená jídla.Většinou to bylo na sociální sítě, takže se to ztratí. Každopádně je tu pořád velká skupina lidí, která nechce všechno zahodit na několik dnů, protože následne vrácení do svého režimu je pro ně mnohem těžší.Komu to může být ukradené?

  • Chodíte cvičit, řešíte co jíte, ale jde vám spíš o zdraví, hýbat se a nemít problém dělat jakékoliv sporty vás napadnou. Každopádně nejít na party, do hospody apod. u vás určitě nehrozí a nějaký plán, jak zásadně změnit svoji postavu, nemáte. I když shodit nějaký ten tuk nebo nabrat svaly, by bylo super.
  • Chcete zhubnout, ale už je 25-tá věc, která vám brání v tom držet správný jídelníček a pravidelně cvičit. Ale od nového roku se vše změní.
  • Chcete nabrat svaly a nemáte více jak cca 15% tuku u chlapů a cca 20% u žen.

Pokud jste se našli v jednom ze zmíněných, tak vám to může být jedno.Užijte si svátky podle vašich tradic, které v rodině máte. Těch pár dnů nic zásadního nezmění a ani váš krevní obraz se nezhorší. Vaše babička bude mít radost, jak hezky papáte a vy nebudete mít stres, že už po 20-tý vysvětlujete, proč si nedáte cukroví nebo bramborový salát, ale radši si dáte svoje ovoce či batáty.Pro všechny ostatní. Uvedu pár příkladů, jak fungovat bez opravdu striktního přístupu jako je přesně navážené jídlo apod.

  1. Snažte se jíst do sytosti, ne do prasknutí. Chcete si užít jakékoliv jídlo, které normálně během roku nemáte? Fajn, to ale neznamená, že toho musíte sníst tolik, že se nemůžete hýbat. To totiž s nějakým vychutním si jídla nemá nic moc společného.
  2. Bílkoviny jsou potraviny, které mají velký TEF (thermic effect of food) tedy, že vaše tělo musí vynaložit mnohem více energie k jejich trávení. A vláknina nám pomůže zaplnit žaludek bez kalorii. Plus bílkoviny jsou potřeba pro budování svalů a tělo se snaží bílkoviny vužít lépe než je hned poslat do tuků. Snažte se tedy nejdříve sníst maso, ryby, vajíčka, zeleninu a ovoce s velkou vlákninou než se pustíte do cukroví a dalších pochoutek
  3. Zaměřte se na jídlo, které jíte. Vypněte telku s pohádkami a soustředte se na vaše jídlo a užijte si ho. To platí i pro příliš komunikace, kde se tak moc bavíte, že si jen uvědomujete strkání nějakého jídla v určitých intervalech do pusy. U jídla se přeci nemluví. Jako kdybyste to všichni neznali
  4. Rozmyslete se, zda chcete pít alkohol a nebo mít spoustu salátu či cukroví. Sklenička pro ženy a 2 skleničky pro muže je v pohodě.
  5. Vaše chutě k jídlu ovlivňuje mozek. Problém je, že když mu představíte nové chutě, tak sníženou chut k jídlu, kterou máte z předchozího jídla začne opět zvyšovat. Je dobré tak mít představu, co si chcete dát. Pokud budete chodit od rybí polévky, k cukroví zpět k řížku pak k jiného cukroví a zpět k bramborovému salátu apod. Vaše tělo vám bude umožnost pořád jíst dokud nepadnete s tím, že to už víc opravdu nejde.
  6. Používejte zvyky a například držte půst až do večeře. Díky tomu ušetříte spousty kalorií, které máte v plánu na večeři dohnat. Pokud nechcete držet půst, tak se držte čistých bílkovin, zeleniny
  7. Snažte se oblbnout svůj mozek. Perfektní knížka je „Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think – Brian Wansink“. Používejte menší talíře a klidně i příbory. Pokud máte maso, které se obýrá tak si to nechte před sebou at vidíte kolik jste toho už snědli. Všechny tyto různé způsoby vám umožní sníst méně jídla, ale cítit se stejně sytí
  8. Pijte dostatečné množství vody, čaje pokud chcete sladké nápoje, nebojte se používat dietní verze bez cukru. Opravdu vás umělá sladidla v těchto nápojích nezabijou. Tělo vyhnocuje pocit zasycení primárně pomocí objemu žaludku a jak moc se rozthánul, k čemu vám pití může pomoct a tudíž opět nesníte tolik množství jídla pro pocit nasycení.
  9. Jděte předtím cvičit. Přidáte si další kalorie k dobru. Pokud zvládnete kvalitnější trénink, tak tělo bude přijmuté potraviny používat pro opravu a budování nové svalové hmoty a nepůjde tak všechno přímou cestou do ukládání tuků.

Autor:[simple-author-box]

10 DŮVODŮ, PROČ NENÍ KARDIO EFEKTIVNÍ PRO SPALOVÁNÍ TUKŮ

Přečíst celé ...
CO U MIMINEK NEPODCENIT

Přečíst celé ...
KOMPLETNÍ NÁVOD JAK NA REHABKU PO PLASTICE KŘÍŽOVÉHO VAZU

Přečíst celé ...
ALL PAIN, NO GAIN: PROČ NÁS VŠECHNY ZRADILA POSEDLOST INTENZIVNÍMI TRÉNINKY

Přečíst celé ...

Úvodní diagnostiku máš zdarma

Trénuj tak, aby to mělo smysl. Začneme úvodním diagnostickým tréninkem, podle kterého ti sestavíme plán na míru tvým cílům.

Diagnostika zdarma
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Chceš vědět ovšem, co se u nás děje?

Přihlas se k odběru newsletteru a budeš pořád v obraze. Neunikne ti žádná aktualita,
nový článek ani doporučení ke stravě či tréninku.